Харчування мами, що годує груддю: Поради сімейного лікаря Марини Кондрусенко

Яким має бути раціон годуючої мами?

Харчування матері, що годує має бути максимально здоровим і корисним весь період годування груддю. Відразу після пологів більшість продуктів можуть викликати в новонародженого кольки, здуття животика чи алергічну реакцію. Адже для малюка грудне молочко – незвична їжа. Травна система немовляти лише починає працювати, не варто перенавантажувати її.

Фахівці з грудного вигодовування після пологів рекомендують приймати лише ті продукти, на які точно не буде негативної реакції. Це різні каші на воді: гречана, вівсяна (якщо у малечі не виникне проблем із стільцем, то можна спробувати рисову кашу). Добре засвоюється відварене м’ясо (кролика, індички, курки або телятина). Улюблене корисне блюдо всіх годуючих жінок – печене яблуко (із зелених сортів). Можна також їсти овочеві супчики, свіжі банани, галетне печиво, сухарі.

З приводу вживання рідини перші дні після пологів немає єдиної думки. Потрібно слідкувати за індивідуальним станом, якщо молоко починає прибувати дуже швидко, груди переповнюються хворобливими відчуттями, то бажано обмежити себе в кількості рідини до 1 літра на добу (і частіше прикладати дитину до грудей). Якщо почуваєте себе добре, то пити за бажанням, щоб уникнути зневоднення. Пити можна просту або мінеральну негазовану воду, чай, компоти із сухофруктів.

Чи потрібна дієта?

Безумовно, дієта мамі, яка годує немовля груддю, потрібна. Проте, дієта під час грудного вигодовування – це лише умовна назва, а не суцільні суворі обмеження й заборони на всю смачну їжу. Дієта годуючої матері ґрунтується на загальних принципах здорового збалансованого харчування: їсти максимум корисного, мінімум шкідливого.

Перший місяць після пологів дієта необхідна більш сувора, оскільки ви лише будете дізнаватися, як малюк відреагує на ті або інші продукти у вашому раціоні. Але після місяця можна значно урізноманітнити меню.

Щоб відстежувати реакцію дитинки на нові продукти, краще вести харчовий щоденник. У одній колонці записувати нові блюда, а в іншій – як новонароджений відреагував на ваше молоко після їх прийому. Нові продукти потрібно вводити до раціону не частіше, ніж 1 раз на 3 дні. Якщо на продукт у малюка з’явився висип, роздратування, кольки або здуття живота, то цей продукт варто тимчасово виключити. Через 3-4 тижні можна буде його знову спробувати, раптом реакція не відбудеться. Дитя зростає, його шлунок почне нормально сприймати молочко з різними смаковими нюансами.

Вважається, що деякі продукти (наприклад цибуля, часник) можуть додати грудному молоку незвичний запах і смак, який часто не подобається малятам. А кофеїн має збуджуючу дію на дитячу нервову систему, дитина може стати більш капризною.

Краще не ризикувати і виключити сильні алергени: цитрусові, шоколад, коров’яче молоко, яйця, ягоди та фрукти червоного кольору. Алергію можуть викликати консерванти та харчові фарбники, тому віддавайте перевагу свіжим і натуральним продуктам. Звичайно, не можна приймати продукти, на які у вас є індивідуальна непереносність.

Правильне харчування для мами під час грудного вигодовування.

  • Раціональне правильне харчування під час грудного вигодовування – це корисне різноманітне меню. Можна їсти все, що добре сприймаєте ви і ваш малюк. Не впадайте у крайнощі: не потрібно їсти за двох і не можна голодувати, щоб швидше прийти до форми. Їжте невеликими порціями, але часто (5-6 разів на день).
  • Споживайте більше свіжих овочів і фруктів. Не відмовляйтеся від нежирної риби та м’яса. Кисломолочні продукти (на відміну від молочних) не викликають алергічних реакцій.
  • Намагайтеся виключити жирне, солоне, смажене, копчене і консервоване. Відмовтеся від фастфуду й екзотичних блюд. Обмежте солодощі та випічку.
  • З напоїв під забороною алкоголь (спирт швидко проникає в молоко і негативно впливає на нервову систему крихітки) і солодка газована вода, в ній суцільна хімія та цукор, від лимонаду малюк точно страждатиме метеоризмом (і, цілком імовірно, алергією).

Годування груддю – дуже важливий елемент материнства. Воно покращує імунітет дитини, позитивно впливає на її розвиток, надає таке необхідне почуття близькості та безпеки, а також будує виняткові відносини малечі з мамою. У цей період слід подбати, щоб те, що їдять мами, слугувало як їм, так і їхнім маленьким сонечкам.

Треба сказати, дієта для годуючих мам — поняття відносне, тому як в різних країнах думка про неї відрізняється. В цілому вона повинна включати правильну обробку їжі, добове харчування і деякі обмеження. У Німеччині, США і Великобританії годувальниці дозволяють їсти практично все, відмова від певних продуктів відбувається за фактом алергії або газоутворення у новонародженого. Наприклад, в англійському пологовому будинку породіллю можуть погодувати шоколадною булочкою і апельсиновим соком.
У країнах пострадянського простору дієта матусь більш сувора, особливо в перший місяць. Але на сьогоднішній день лікарі і фахівці з грудного вигодовування все частіше виступають за більшу свободу в питаннях харчування.

Дієта годуючої мами по місяцях виглядає приблизно так:

Місяць 1.

У раціон включаємо:

– нежирні сорти м’яса (кролик, курка домашня, телятина);
– біла риба (хек, тріска);
– кисломолочні продукти: йогурти без консервантів, сир, кефір, ряжанку, нежирну сметану;
– макарони тільки з твердих сортів пшениці;
– вершкове масло (не більш ніж 30 г на добу), олія соняшникова, оливкова, кукурудзяна;
– з овочів: картопля, кабачок, буряк, гарбуз, морква;
– з каш: кукурудзяна, вівсяна, гречана, рисова;
– банани, огірки, помідори (спостерігаючи за дитиною);
– твердий сир;
– сухофрукти (курага, фініки, чорнослив);
– хліб, краще житній, грубого помелу;
– чорний неміцний чай або зелений листовий, без добавок;
– з обережністю пробувати яйце відварне (перепелине або куряче) 1-2 рази на тиждень; якщо немає алергії, можна готувати омлети частіше;
– трохи мигдалю.

Перший час доведеться обмежити себе в споживанні деяких смачних, можливо, навіть улюблених продуктів

У перший місяць не рекомендується їсти:

– мед;
– виноград;
– консервовані продукти;
– ковбаси, копчені продукти;
– соління;
– капусту білокачанну;
– горіхи;
– гострі приправи;
– каву;
– шоколад;
– вино;
– незбиране коров’яче молоко.

Подібна їжа так чи інакше може спровокувати розлад травлення у новонародженого, напади кольок або алергію. Не рекомендується вживати згущене молоко і солодкі газовані напої.

Обов’язково приблизний раціон повинен включати смачне: солодощі піднімають настрій. На першому місяці можна насолоджуватися пастилою, зефіром, бубликами, сирними запіканками, але в розумних кількостях.

Місяці 2 і 3.

Розширюємо продуктову карту, додаючи в раціон:

– пісний борщ, заправлений томатним соком;
– горішки (за винятком фісташок і арахісу) в невеликій кількості;
– трохи яблучного або вишневого варення домашнього приготування, без кісточок.

Місяці 3-6.

пора включати в раціон інші продукти:

– мед;
– свіжу білокачанну капусту;
– квасоля, попередньо змочену;
– соки (не магазин, а свіжовичавлені);
– пшеничну і перлову кашу.

Існує правило: не більше 1 нового продукту в день. Наприклад, якщо ви вранці з’їли трохи меду, не варто ввечері пробувати шоколад. Інакше у разі алергічної реакції у малюка не буде зрозуміло, який саме продукт не підійшов.

Місяці 6-12

. Поступово в мамине меню дозволяється включати:

– морепродукти;
– різні сорти риби;
– цибуля і часник;
– екзотичні фрукти;
– різноманітні ягоди;
– солодощі, шоколад;
– зрідка невелику кількість вина.

Ближче до року мамин раціон повертається до звичного. Основне правило: їжа повинна залишатися здоровою.

Бережіть себе та будьте здорові!

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>